Com és la dieta sense gluten als centres educatius?
- Gala Torres
- 14 jun 2023
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 15 jun 2023
Els estudiants celíacs expliquen les seves experiències: “Pràcticament no hi ha oferta pels celíacs. I si n’hi ha és només una i no és gens saludable”
Les persones celíaques tenen el mateix dret de gaudir dels àpats amb tota tranquil·litat de la mateixa manera que la resta de la població. Malgrat això, no és sempre possible, i els celíacs es troben diàriament amb impediments per a menjar fora de casa. Un exemple són els menjadors i espais de restauració als centres universitaris, on, de vegades, els estudiants celíacs es troben amb una notable manca d’oferta i d’opcions sense gluten.
Hem volgut conèixer de primera mà l’experiència de la nostra audiència celíaca sobre el fet de menjar fora de casa, als bars i restaurants dels centres educatius. Considerem que els estudiants inverteixen molt temps en aquests espais, i que, com a tota la resta d’alumnes i treballadors, s’hauria d’oferir-los les màximes facilitats perquè puguin dur a terme la seva dieta. Per això, hem fet unes preguntes i enquestes a través del nostre Instagram sobre l’oferta que tenen, el preu i, en general, la valoració que fan de l’oferta celíaca en els centres educatius.

En preguntar als nostres seguidors celíacs si els hi suposa algun problema menjar a la seva universitat o centre on estudien, un 80% respon que sí que troben impediments per la seva condició celíaca.
Davant d’aquest resultat, demanem que concretin el perquè d’aquesta opinió. Rebem una gran quantitat de respostes que, en general, giren al voltant de la poca oferta que s’ofereix, el temps d’espera i el preu elevat que requereixen els productes sense gluten i la seva preparació.
Alguns dels usuaris consideren que compten amb molt poques opcions per a triar i, el que hi ha, “no és gens saludable”. El primer impediment amb què es troben els celíacs és, per tant, la dificultat de trobar productes sense gluten variats i saludables. Una seguidora celíaca afirma que, per trobar cervesa o plats sense gluten, ha de moure’s pels diferents restaurants de les facultats. En resum, posen de manifest una notable falta de varietat de productes i plats: “A vegades només tenen dues coses de brioixeria industrial”.

Un altre dels problemes amb què es troben els estudiants celíacs és que l'elaboració dels productes no segueix un procés de control de producció i, per tant, poden estar exposats a la contaminació creuada. És evident que, tractant-se d’una malaltia com la celiaquia, tots els restaurants que ofereixen opcions per a persones celíaques han de garantir la màxima seguretat i control dels productes i aliments sense gluten. No obstant, les opinions dels nostres seguidors han manifestat que, de vegades, menjar als seus centres d’estudis els hi suposa un risc, i això és un gran problema.
El preu també ha estat assenyalat com una de les principals dificultats pel col·lectiu celíac. Desafortunadament, en la majoria de restaurants i supermercats, els productes gluten free són molt més cars en comparació a l’oferta amb gluten, i els centres educatius no en són una excepció.
Per acabar, els seguidors s’han queixat de l’espera que sovint requereix la preparació dels plats, entrepans o qualsevol aliment sense gluten. Una seguidora afirma: “si vols alguna cosa has de demanar-ho amb molta antelació, i això és un problema”, i una altra usuària explica que si troba opcions sense gluten ha d’esperar-se uns quaranta minuts perquè ho preparin.

També ens ha semblat interessant saber si als restaurants d’aquests centres s’informa de forma concisa dels ingredients que contenen els plats, per alertar a les persones celíaques o amb intoleràncies. A la pregunta de si els productes gluten free estaven ben indicats, un 62% d’usuaris han respost que sí i un 38% que no. Tot i que més de la meitat troba que s’informa de manera positiva, ens alerta que quasi un 40% consideri que no s’indica de manera concreta quan es tracta d’una malaltia o d’una intolerància alimentària.
Hem consultat l’oferta sense gluten que ofereix la Universitat Pompeu Fabra. Als menjadors de les seves facultats s’hi exposa una llista dels diferents al·lèrgens, els quals s’indiquen al costat de cada plat al menú del dia. D’aquesta manera, els alumnes celíacs, vegetarians i vegans, o intolerants a la lactosa, als fruits secs, al marisc, etc. poden saber tots els ingredients que conté cada plat.

Llistat d’al·lèrgens a al menjador de la Facultat de Ciutadella (UPF)
No obstant això, pel que fa l’oferta sense gluten, el menú que ofereix la Universitat Pompeu Fabra no té gaire varietat de productes. Tal i com ens explica la Gemma, treballadora del bar de la facultat de Poblenou, els alumnes celíacs tenen l'opció de menjar amanides, entrepans amb pa sense gluten (això sí, s’han de demanar amb antelació i la preparació és d’uns quaranta minuts), una cervesa (Daura), alguna pasta de brioixeria envasada (tot i que normalment hi ha pocs productes) i algun primer o segon plat del menú del dia elaborat amb ingredients sense gluten.
Cerveses i palmeres de xocolata sense gluten al menjador de la Facultat de Poblenou (UPF)
En general, hi ha una notable falta d’opcions per als alumnes i persones celíaques, fet que es pot relacionar directament amb la poca conscienciació de la societat envers la malaltia i els efectes que té. Davant d’aquesta situació, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del col·lectiu, l’Associació de Celíacs de Catalunya va aprovar al ple de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya una proposta de resolució. Entre els punts que es van instar, es va exigir “efectuar les gestions oportunes perquè als menjadors escolars i a les universitats catalanes es disposi de menús adaptats a les persones celíaques, conscienciant als professionals dels menjadors sobre la importància de la dieta sense gluten per les persones amb celiaquia”. Amb accions com aquesta proposta i, a través de la sensibilització de la població, dels professionals i dels locals de restauració, es podrà avançar en el món celíac i millorar les condicions del col·lectiu.
Commentaires