top of page

L’IMPACTE ECONÒMIC DE LA VIDA DELS CELÍACS

La celiaquía, una malaltia autoinmune crònica desencadenada per la ingesta de gluten, no només té un impacte en la salut física i emocional de les persones que la pateixen, sinó que també pot afectar significativament la seva vida econòmica. En aquest reportatge, explorarem com la celiaquia causa un gran impacte en l'economia dels afectats, centrant-nos en el cost dels aliments sense gluten, les dificultats per a trobar opcions segures fos de casa i les mesures que s'estan prenent en diferents països per a fer que els aliments sense gluten siguin més accessibles i assequibles.


Per a les persones amb celiaquia, seguir una dieta lliure de gluten és essencial per a mantenir la seva salut i prevenir reaccions adverses. No obstant això, els aliments sense gluten acostumen a ser més cars en comparació amb els productes que sí en tenen. Això es deu als costos de producció, la demanda relativament baixa i els processos de certificació necessaris per a garantir l'absència de gluten en els productes. Recerques indiquen que els aliments sense glútens poden ser fins a un 183% més costosos que els productes amb glútens, la qual cosa representa una càrrega financera significativa per a les persones amb celiaquia i les seves famílies. Segons un estudi de Statista sobre els preus dels productes amb i sense gluten d’Espanya aquest 2023, es mostra una taula comparativa on els preus dels productes sense gluten són superiors en pràcticament tots els diferents productes.


Gràfic preus productes sense gluten. Font pròpia.


A tota aquesta problemàtica del cost, se li suma que les persones amb celiaquia sovint s'enfronten a desafiaments per a trobar opcions segures fora de casa. Els restaurants, cafeteries i establiments de menjar ràpid normalment no estan preparats per donar certa oferta i atendre les necessitats de les persones amb celiaquia, la qual cosa limita les seves opcions alimentoses i genera una preocupació constant per la contaminació creuada. Això pot portar al fet que les persones amb celiaquia evitin menjar fora, condemnant-se a un aïllament social que va augmentant amb el pas del temps.


En resposta a aquests desafiaments, diversos països estan implementant mesures per a ajudar les persones amb celiaquia a accedir a aliments sense gluten segurs i assequibles. Alguns governs han establert regulacions per a garantir l'etiquetatge precís dels productes sense gluten i han introduït programes de certificació per a garantir la seguretat dels aliments. Així mateix, s'han promogut iniciatives per a conscienciar a la indústria alimentària sobre la necessitat d'oferir opcions sense gluten i evitar la contaminació creuada durant la producció i preparació d'aliments. A més, algunes nacions estan implementant polítiques per donar suport econòmicament a les persones amb celiaquia. Això inclou subsidis per a productes sense gluten, deduccions fiscals per a les despeses relacionades amb la dieta sense gluten i programes d'ajuda per a aquells que tenen dificultats financeres per a accedir a aliments segurs.


La celiaquia no només té un impacte en la salut de les persones que la pateixen, sinó també en la seva vida econòmica. El cost dels aliments sense gluten i les dificultats per a trobar opcions segures fos de casa poden generar una càrrega financera significativa i limitar la participació social i professional de les persones amb celiaquia. No obstant això, és encoratjador veure com diversos països estan prenent mesures per a fer que els aliments sense gluten siguin més accessibles i assequibles a través de regulacions, programes de certificació i suport financer. A mesura que aquestes iniciatives continuïn desenvolupant-se, s'espera que la qualitat de vida de les persones amb celiaquia millori i es redueixi la bretxa econòmica que enfronten.


1 visualización0 comentarios

Comments


bottom of page