top of page

EL DENTISTA, UNA DE LES PRIMERS ALARMES PER DETECTAR CELIAQUIA

Caries i problemes amb l’esmalt dental són els símptomes més comuns en nens


En moltes ocasions, els símptomes de la malaltia celíaca només es presenten a les dents i a la boca, de manera que la visita al dentista pot ser el primer senyal d'alerta d'una possible celiaquia no diagnosticada. Això ha estat afirmat pel president del Consell General de Dentistes, Óscar Castro, en una entrevista amb motiu del Dia Nacional de la Celiaquia, que es va celebrar el passat 27 de maig.


Segons estudis científics, mentre només el 20% dels celíacs experimenten problemes digestius, les molèsties bucodentals són més freqüents. Per aquest motiu, Castro ha destacat que els dentistes són els primers professionals en defensa dels pacients, i assenyala que hi ha una gran desconeixença sobre aquest tipus de malalties, i això s'afegeix al problema que molts celíacs no han estat diagnosticats encara.

Font: Unsplash


Segons dades de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE), el 75% dels afectats romanen sense diagnosticar. En els nens, els símptomes més comuns són càries i problemes amb l'esmalt dental, tot i mantenir bons hàbits d'higiene i una alimentació saludable. Castro també destaca la importància d'un diagnòstic precoç, ja que si es retarda, les anomalies bucodentals poden ser irreversibles i tenir un impacte psicològic en els nens. Alguns dels altres senyals possibles de la malaltia en la boca inclouen úlceres i nafres recurrents, sensació de boca seca, inflamació de la llengua o taques en aquesta, així com fissures als costats dels llavis.


En vista d'aquests símptomes, es demana als dentistes que sospitin la possibilitat de celiaquia i recomanin als pacients que es realitzin proves per confirmar-ho. També recomana l'eliminació del gluten de la dieta per veure si hi ha una millora. Així mateix, l'expert insta a una millor coordinació entre dentistes, pediatres, metges de família i especialistes en aparell digestiu, ja que l'atenció a aquesta malaltia involucra diversos professionals de diferents àmbits. Finalment, el president del Consell General de Dentistes, ha demanat una major implicació per part de les autoritats, ja que actualment la celiaquia és considerada una "malaltia de rics" perquè els pacients han de fer front a la pujada de preu generalitzada dels aliments sense gluten i les visites al dentista que no estan coberts per la sanitat pública. Creu que l'Estat hauria de prendre mesures en aquest assumpte. Segons la FACE, actualment es calcula que al voltant del 1% de la població espanyola és celíaca, aproximadament 450.000 persones.




0 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page