top of page

L’IBMB descobreix una nova proteïna contra la celiaquia

Una investigació biomèdica a Barcelona identifica una substància d’una planta carnívora que trenca el gluten


Un estudi de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona pot haver trobat una solució per combatre l’efecte advers del gluten en les persones celíaques. Es tracta d’una planta carnívora anomenada Nepenthes ventrata. Tal i com va explicar a RAC 1 l’investigador Xavier Gomis-Ruth que ha liderat l’estudi, la planta conté un component concret anomenat neoprosina que permet trencar les proteïnes i pèptids tòxics que el sistema digestiu no és capaç.


Font: Pixabay


El gluten conté un conjunt de proteïnes, com per exemple la gliadina, que és força gran i el nostre estómac no pot trencar. Els experiments del projecte de l’IBM han demostrat que si es posa neoprosina a la gliadina s’aconsegueix tallar el pèptids i s’afavoreix la digestió.


A partir dels bons resultats obtinguts amb proves sobre ratolins, els experts començaran a experimentar amb humans. Malgrat tot, els investigadors han recordat que la celiaquia és una malaltia que no té cura perquè es tracta d’una predisposició genètica. Però, gràcies a la descoberta de la Nepenthes ventrata, seguiran treballant amb l’objectiu d’idear una pastilla que equivaldria a una dieta sense gluten, perquè eliminaria els seus efectes nocius en els celíacs.



22 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page