top of page

LA VIDA SENSE GLUTEN: NECESSITAT O MODA?

Actualment, l'únic tractament que hi ha per a les persones celíaques és el d'una dieta sense gluten per a tota la vida. Cada dia, més persones tan celíaques com no, se sumen a la dieta sense gluten. Però, que passa quan una persona decideix treure el gluten de la seva dieta sense la recomanació d'un especialista? Està justificat si no es pateix al·lèrgia al gluten?

El gluten és una proteïna d'origen vegetal que es troba present a les farines de cereals com el blat, l'ordi, el sègol o la civada, entre d'altres. La particularitat que tenen les persones celíaques és que el poden ingerir, però no digerir ni metabolitzar, per tant, es veuen amb l'obligació d'eliminar-lo de la seva dieta. Aquesta proteïna no té valor nutricional o biològic, en conseqüència, el seu consum no és imprescindible. Això no obstant, els aliments que contenen gluten també són rics en altres nutrients com fibra, vitamines i minerals que si són indispensables per la dieta de l'ésser humà. De fet, diversos experts asseguren que ens podem tornar intolerants al gluten si s'elimina aquesta proteïna de forma permanent.

Aquí us portem una sèrie d'aspectes positius i negatius que pot aportar una dieta sense gluten. També remarcar la importància de no iniciar aquest tipus de dieta sense el diagnòstic o la recomanació d'un especialista.

Segons un estudi de la Asociación Española de Pediatría sobre l’adherència de la dieta sense gluten, existeixen diversos factors a tenir en compte sobre el que aquesta pot comportar. Una dieta lliure de gluten pot derivar en una sèrie d’aspectes positius, com més prevenció de retenció de líquids, un menor risc d’inflamació cel·lular (una de les principals causes d’obesitat en joves i adults), una reducció d’ingesta calòrica i diverses millores en síndromes intestinals. No obstant, una dieta celíaca no recomanada i supervisada per un professional, pot comportar un dèficit de nutrients, probabilitat d’augmentar de pes i un desequilibri nutricional, tant per les persones celíaques com per les que no ho són.

La tendència generalitzada a eliminar el gluten de la dieta va començar com una resposta terapèutica per la celiaquia. Ara, el consum de productes sense gluten està experimentant un augment vertiginós en la població en general, que va més enllà dels pacients diagnosticats. Les dietes sense gluten s’han estès per una població que vol optar per la creença que els productes sense gluten són més saludables i l’associen a la pèrdua de pes o a la disminució de futures malalties gastrointestinals, entre d’altres.

Aquesta situació ha sigut aprofitada i promoguda per la indústria alimentària, la qual ha diversificat l'oferta de productes sense gluten. Els experts en màrqueting estan al corrent que el mercat de productes amb l'etiqueta "lliure de gluten" és important per molt usuaris a l'hora de decidir què comprar. Cada dia tenim més al nostre abast des de diversitat de productes fins a llibres i receptes.

No obstant, una dieta sense gluten no està exempta de problemes. Per a simular les característiques que el gluten li aporta als productes de forn de pla i rebosteria, és comú afegir-ne grasses saturades i sucre per aportar-li estabilitat i endolcir el sabor. Aquests canvis en l'elaboració dels productes s'associen amb excessos calòrics que poden conduir a problemes metabòlics.

Un factor molt determinant és el component d'aïllament social que pateixen els celíacs, amb dificultats constants per participar en celebracions socials, reunions d'amics i família i rituals religiosos, entre d'altres. Per tot això, és crucial valorar quin és el cost real emocional que suposa per les persones al·lèrgiques la presència d'aquesta malaltia crònica en les seves vides. D'aquesta manera, ens veiem obligats a plantejar la necessitat d'aplicar noves formes d'intervenció que es complementin a les actuals i permetin donar una resposta global sobre les necessitats dels celíacs.



1 visualización0 comentarios

Kommentit


bottom of page